Egészségünk tükre – A bőr

 

     holisztikus szépség

Az emberiség hosszú története során a bőr mindvégig fontos kommunikációs csatornaként működött: egyfajta közvetítő szerepet játszott az emberek között, festésének módján keresztül lehetett egy ünnepi alkalom kifejezője, vagy a feltűnni vágyás, akár a hiúság jele is. A bőr olyan szervünk, amely szimbólumértékkel bír: tükrözi a személyiséget. Számos nyelvi kifejezésünkben is nyilvánvalóan megmutatkozik szimbólumértéke: a „ bőrét viszi a vásárra”- „ép bőrrel megúszta”-   „jól érzi magát a bőrében” – „még a bőre alatt is pénz van”- „még a bőrt is lehúzták róla”. Utalhat az általános egészségi állapotra, illetve a testi épségre is  „jó bőrben van”- „rossz bőrben van”- „félti a bőrét”. Egy másik kifejezésünkkel pedig a bőr tökéletes egészségi állapotát, szépségét, fiatalságát fejezzük ki: „olyan a bőre, mint az őszibarack”.

A bőr festésének régi-régi, egykor mágikus és titkos tartalmakat kifejező hagyománya napjainkban is tovább él a sminkkészítés formájában. A smink segítséget nyújt ahhoz, hogy minden arc és minden bőrtípus számára minden életkorban megtalálhassuk az önkifejezés megfelelő formáját, és a tőlünk telhető legjobb színben tűnhessünk fel.

Bőrünk a legnagyobb látható szervünk, a szervezet első számú védelmi vonala.  Fontos szerepet játszik a külvilág érzékelésében, a szervezet védekezésében, a hőszabályozásban, pillanatnyi változásai mind láthatóak, a félelem, a szégyen, az öröm mind megmutatkoznak, kipirulás, elsápadás, lúdbőrösség, verejtékezés formájában.

A bőr és az idegrendszer működése szoros kölcsönhatásban áll. Bőrünk állapota sok mindent elárul rólunk, benső világunkról, pszichikai és fizikai állapotunkról, életmódunkról, szokásainkról.

Holisztikus szempontból a szépség teljességet jelent. Kívül- belül. Teljes egységet, harmóniát önmagunkkal, testi- lelki- szellemi szinten. Ha ez a harmónia valamilyen lelki trauma okán megbomlik, akkor ez spirituális szinten az energiaközpontokban, azaz a csakrákban keringő életenergia elakadását okozza, amely elsődlegesen mint tünet a bőrön jelentkezik.

Minden betegség nyomot hagy bőrünkön, ami segít felismerni ezeket. Különféle pszichiátriai vagy belgyógyászati betegségek sokszor először bőrtünetként jelentkeznek, ugyanakkor maguk a bőrbetegségek is okozhatnak súlyos lelki problémákat. A lelki értelemben vett rossz közérzet súlyosbítja, a jó közérzet kedvezően befolyásolja a bőrproblémákat.

Napjainkban rendkívül szélsőséges külső és belső hatásoknak van kitéve az emberi bőr: szennyezett a levegő és a víz, egyre károsabb a napsugárzás hatása, a mesterséges kozmetikumokkal a bőrbe jut sok káros vegyi anyag, valamint rengeteg mesterséges élelmiszert fogyasztunk. A stressz is számos testi baj, így bőrbetegség előidézője lehet, ezért nagyon fontos gondoskodnunk róla, ápolni, fent tartani vagy újból helyreállítani természetes működésének rendjét.

Miért szükséges a bőrápolás

Mit okoz a stressz