

Október 22 Kedd/ Előd napja
Reggelizz úgy, mint egy király….
„Reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jó szomszédod, a vacsora a legrosszabb ellenséged.” (Confucius)
A reggeli étkezés nagyon fontos az egész napi energia szinten tartásához, mert pótolja az éjszakai energiabevitel-kiesést. Éjjel szervezetünk ugyanúgy dolgozik, mivel dobog a szív, működik az emésztőrendszer, mozgolódunk az ágyban, így elhasználja az elraktározott tápanyagokat és vitaminokat. Mindezt a reggelivel pótolhatjuk. A reggeli elhagyása azonban több szempontból is káros hatással van a szervezetünkre. Ha nincs tápanyagbevitel, kevesebb ásványi anyaghoz és vitaminhoz jut a szervezet, ami energia csökkenéshez vezet, így a délelőtt során egyre fáradékonyabbá válunk, a vércukorszint és a vérnyomás leeshet, szellemileg és testileg hamar elfáradunk, munkabírásunk és teljesítményünk csökken. Az egész napot meghatározza, hogy milyen volt a reggeli! A szénhidrátban gazdag étel nem jó választás reggelire mert reggel még alacsony a vércukorszintünk, ami ezáltal hirtelen felmegy, majd később hirtelen le is csökken, a vércukorszint ingadozástól pedig egész nap nagyon éhesek leszünk.
Az ideális reggeli legyen kalciumban és fehérjében gazdag!
tartalmazzon:
- állati fehérjét, ami származhat zsírszegény tejtermékből (joghurt, kefir, sajt, tej), ugyanis ezek segítenek az energiaszintünk felpörgetésében és nem utolsó sorban az emésztésünknek is jót tesz
- gyümölcsöt, ez segíti az emésztést és nem terheli le a szervezetünket, a friss gyümölcsből készíthetünk salátát vagy a reggeli joghurtba is bele keverhetjük, 100 % os gyümölcslevet, tojásételeket
- gabonaféléket, teljes kiőrlésű vagy valamilyen rozsos pékárut, egy frissítő túrókrémmel vagy egy natúr joghurtot zabpehellyel, amit ajánlott kiegészíteni nyers zöldséggel. A gabona tartalmazza a gabonamag héját és csíráját is, így sokkal magasabb a rost- és az ásványianyag-tartalma, így fontos szerepe van az egészséges gyomor- és bélműködésben.
- Ha a reggeli hajtásban nincs időnk komplett reggelit elfogyasztani, együnk, pl. néhány szem Győri Édes kekszet, vagy müzli szeletet egy kis tejjel vagy kefirrel, amivel annyi energiához juthatunk, hogy koplalás nélkül kibírjuk a tízórai elfogyasztásáig.
Szintén nagyon fontos a bőséges folyadék bevitel!
Életkori sajátosságok:
Kamaszkorban megnő a szervezet energiaigénye. A megnövekedett szénhidrátbevitel mellett fontos az állati eredetű fehérjeszükséglet biztosítása, ezért érdemes olyan élelmiszerekkel kiegészíteni a reggelit, amelyek tartalmaznak állati fehérjét. Ilyenek például a tejtermékek, a hal vagy a tojás.
Meghűlés esetén fogyaszthatunk cukros folyadékot. A beteg ember általában étvágytalan, de ha van is étvágya, szervezetét nem ajánlott nehéz ételekkel terhelni. Ilyenkor ideális reggeli egy joghurt, vagy egy vitamindús gyümölcssaláta kis mézzel. Kiemelten fontos ilyenkor a folyadékbevitel, és ilyenkor tehetünk cukrot, mézet is bele, hogy plusz energiával segítsük a szervezet gyógyulását.
Várandósoknak könnyű saláta, rostban gazdag reggeli ajánlott Tévhit, hogy a kismama kettő helyett eszik, energiaszükséglete a várandósság ideje alatt csupán 20-30 százalékkal nő. A kezdeti émelygéses időszakban reggelire a könnyű saláta, gyümölcs, joghurt fogyasztása javasolt, illetve, mivel ilyenkor sok kismama nem tud megfelelően táplálkozni, szintén javasolt a cukros italok fogyasztása is. Várandósság alatt problémát okozhat a székrekedés is, amin segíthetnek a rostokban gazdag ételek (korpa, zöldségek, gyümölcsök). A gyomorégéssel küzdő kismamáknak a gyomorsav lekötésére teljes kiőrlésű keksz ajánlott a főétkezések között.
Változó korban csökkenteni kell a mennyiséget A változó korban lévő nőknek a hormonális változások miatt ajánlott csökkenteni energia-bevitelüket, és leszokni a nassolásról, valamint ha eddig nem sportoltak, elkezdeni egy aktívabb életet. A csontritkulás elkerülésére a reggeli mellé nekik is ajánlott tejet, tejterméket fogyasztani.
További tanácsok: az egészség oldalon