A méregtelenítés egy állandó folyamat a szervezetben, az elhasznált molekulák és anyagcseretermékek folyamatosan ürülnek, miközben vadonatúj molekulák termelődnek. Ez a tevékenység rendkívül összetett, hat nagy szervrendszer vesz részt benne.

méregtelenítés

Nyirokrendszer: a nyirokerek hálózata megszűri a szöveti folyadékot, ami fehérvérsejteket, fehérjéket, és zsírt tartalmaz. A nyirok lassan kering a testünkben, majd a nyirokcsomókon áthaladva, azok megszűrik a benne lévő idegentestektől és méreganyagoktól. Ezáltal megakadályozzák a mérgek visszaáramlását a vérbe és a fertőzések kialakulását.

Máj: a máj magába szívja a mérgező anyagokat, kémiai felépítésüket átalakítja, így vízben oldhatóvá válnak, ezáltal megtisztítja a vért. A megtisztított mérgeket kiválasztja az epébe, ahonnan a salakanyagok a belekbe jutnak, majd kiválasztódnak.

Tüdő: a tüdő légzsákocskáin át, légzéskor oxigén kerül a vérbe, majd a keletkező szén-dioxid és víz kilégzéskor eltávozik a szervezetből. A belélegzett levegővel számos szennyezőanyag is a szervezetbe jut: a kipufogógázokból szén-monoxid, a cigaretta füstből nikotin, az építőanyagokból és a textíliákból formaldehid.

Vese: a vese szabályozza a szervezet sav és vízháztartását, megszűri a vért, vizeletet termel, ami által eltávolítja a fehérjék lebontása során keletkezett mérgeket és salakanyagokat, és visszaszívja a vérbe azokat a tápanyagokat, amelyek újrahasznosíthatóak.

Bőr: a bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, csodálatos méregtelenítő, verejték és faggyúmirigyei által löki ki a szervezetből a mérgeket.

Bélcsatorna: a belek lebontják a táplálékot, a vízzel együtt felszívják a véráramba, és elszállítják az emésztés és májműködés salakanyagait. (székrekedés esetén, a mérgező salakanyagok a szükségesnél tovább a szervezetben maradnak)

ion_meregtelenito

Az egyensúlyhiány jelei a méregtelenítő rendszerben:

• nyirok: ismétlődő megfázás, influenza, fáradtság, puffadás, karikás szem, narancsbőr
• máj: puffadás, émelygés, emésztési zavarok, lepedékes nyelv
• tüdő: légcsőhurut, nátha, állandó tüsszögés, eldugult orrüregek
• vese: sötét, zavaros, kevés, erős szagú vizelet, fájdalmas vizelés
• bőr: eres, foltos bőr, narancsbőr, mitesszerek, pattanások
• bél: székrekedés, felfúvódás, erős bélgázképződés

Egészségesen táplálkozni