bőrápolás2

A testünket borító, környezettől elhatároló, illetve a környezettel összekötő szervünk a bőr. Nemcsak testünk külső burka, hanem célszerű működése révén védi szervezetünket a mechanikai, a fény-, a hő-, a vegyi ártalmaktól, részt vesz a hőszabályozásban, és van bizonyos mértékű légző, kiválasztó és felszívó funkciója is.

A környezeti hatások, a tartós kimerültség, a folyamatos stressz, az éjszakázás,  a helytelen táplálkozás,  a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) a nem megfelelő kozmetikumok,  az egész napos smink,  a tűző napsugarak,  nyomokat hagyhatnak a bőrön. A szép, egészséges bőr rendszeres ápolást igényel.

A bőrápoláshoz tartozik a bőr tisztítása a külső szennyeződésektől és a mirigyek váladékától, a bőr táplálása, amelynek célja a rugalmasság megtartása, a regenerálás, a degenerációs folyamatok késleltetése, valamint a bőr védelme a kiszáradástól, az időjárás viszontagságaitól és a levegő szennyeződéseitől. Szennyeződés egyrészt a környezeti tárgyakról közvetlen érintkezéssel kerül a bőrünkre, vagy a levegőben lebegő por rakódik le a szabadon hagyott bőrfelületekre, másrészt a faggyú- és verejtékmirigyek váladékával átitatott, leváló szarusejtekből keletkezik, melyek baktériumok hatására bomlani kezdenek.

Ezeket a külső és belső eredetű szennyeződéseket, valamint a kozmetikumok, illatszerek nyomait kell tisztálkodással eltávolítani a bőrről.  A szennyezett bőrfelszíni lipideket a víz fellazítja, a szappanhab, a tusfürdő és arctisztító tej bevonja, és detergens hatása folytán vízzel leoldhatóvá teszi. Mivel mosakodáskor kimossuk a szarurétegből a vízben oldható, a szaru rugalmasságát elősegítő vízmegkötő anyagokat is, nagyon fontos ezek pótlása, a bőrtípusnak és életkornak megfelelő ápoló készítményekkel

 

A bőrradírozás során az apró, finom csiszolószemcséket tartalmazó krémek és gélek segítenek eltávolítani a felső, elhalt bőrréteget. A bőr a kezelés után finomabbá válik, frissebb, üdébb lesz, az egyéb bőrápoló kozmetikumok hatóanyagai könnyebben beszívódnak, a bőr jobban tudja hasznosítani.

Az arcápoló krémek természetes összetevői segítenek megőrizni bőrünk rugalmasságát, fiatalságát. Hosszan tartó hidratáló hatása által bőrünk puha tapintásúvá válik, védelmet nyújt a környezeti ártalmak ellen, emellett szabadon engedi arcbőrünket lélegezni.

A maszkok anyaga sűrű, a bőrre kenve megszárad, alatta a pórusok és az erek kitágulnak, hőpangás jön létre, fokozódik az anyagcsere és a bőrre juttatott anyagok felszívódása.

A pakolások lazább szerkezetűek, a levegőt jobban átengedik, nem száradnak a bőrre.

Az arcbőr és az arcizmok rugalmasságát, a ráncok megjelenésének késleltetését segíti a rendszeresen végzett kozmetikai masszázs.

Az évszakok váltakozásával szintén mások a bőrápolási feladatok, hiszen a napsugárzás, a hőmérséklet, a szél és a csapadék, különböző mértékben veszik igénybe a bőrünket tavasszal, nyáron, ősszel vagy télen.

test-lélek-ápolás

A bőr szerkezete, funkciói, valamint a külső ingerekre adott válasza az életkorral változik. A korosztályonkénti általános bőrápolási feladatokat, külön menüpontokban találjátok, az évszaknak megfelelő ápolást pedig, mindig időszerűen fogjuk tárgyalni.

A stressz hatásai